Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2023
Η μεγάλη γιορτή αισθήσεων, συναντήσεων, τεχνών κι ανθρώπων, ουσίας και δημιουργίας, επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι με τέσσερις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές, με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση και σπουδαίους συντελεστές. Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» πραγματοποιείται από τις 10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2023, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, έτοιμο να προσφέρει στο κοινό έναν μήνα γεμάτο από εντυπωσιακές θεατρικές στιγμές.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή από τους Κύπριους δημιουργούς Κώστα Σιλβέστρο και Σταύρο Σταύρου
Η κυπριακή παραγωγή, η οποία αποτελεί την εναρκτήρια της φετινής διοργάνωσης, θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 10 Ιουλίου, στη συνέχεια στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 18 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 21 Ιουλίου.
Ο βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης, Κώστας Σιλβέστρος, επιστρέφει στο Φεστιβάλ επτά χρόνια μετά τον Πλούτο, που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινό και κριτικούς, και παρουσιάζει με ποιητική διάθεση μια επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας, Αντιγόνη, έχοντας στο πλευρό του μια εκλεκτή ομάδα καλλιτεχνών της σύγχρονης κυπριακής σκηνής. Η Αντιγόνη, ίσως η δημοφιλέστερη τραγωδία του Σοφοκλή, διαδραματίζεται στη Θήβα μετά την εμφύλια σύρραξη που οδήγησε στον θάνατο τα δύο αντίπαλα αδέλφια, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Ο βασιλιάς Κρέων διατάζει όπως ο Ετεοκλής ταφεί με τιμές, αφήνοντας τον Πολυνείκη, ως εχθρό της Θήβας, άταφο. Η αδελφή όμως των δύο νεκρών, η Αντιγόνη, δεν υπακούει στην εντολή και αποφασίζει να τιμήσει με την πρέπουσα ταφή τον Πολυνείκη. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο.

ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Η παραγωγή του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για δύο παραστάσεις, στις 14 και 15 Ιουλίου.
Ο βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, σκηνοθετεί την τραγωδία Τρωάδες, σε μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής ενώ στον ρόλο της Εκάβης πρωταγωνιστεί η Ρούλα Πατεράκη. Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας
Η συνταρακτική ευριπίδεια τραγωδία, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 29 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 31 Ιουλίου.
Ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, μια από τις πιο αινιγματικές τραγωδίες της αρχαιοελληνικής γραμματείας, με ένα αξιόλογο επιτελείο Ούγγρων ηθοποιών, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας. Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διόνυσου στη Θήβα προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Υπό την επήρεια της ένθεης μανίας, ο Πενθέας βρίσκει φρικτό θάνατο στις κορυφές του Κιθαιρώνα, με τη μητέρα του, Αγαύη να έχει συντελέσει –ενόσω ήταν σε παραφορά– το φοβερό έγκλημα. Ο Διόνυσος εδραιώνει τη θρησκεία του, ανακοινώνοντας τη φριχτή τύχη της βασιλικής οικογένειας.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 4 και 5 Αυγούστου.
Η Kατερίνα Ευαγγελάτου, διακεκριμένη σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σκηνοθετεί την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, Ιππόλυτος του Ευριπίδη, καταθέτοντας μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών. Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Με κεντρικά πρόσωπα του μύθου τη Φαίδρα, δεύτερη σύζυγο του Θησέα, απόγονη του Ήλιου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, που προέρχεται από τόπους μακρινούς όπου κυριαρχεί το πάθος και η μαγεία, και τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την Αμαζόνα Ιππολύτη, προσκολλημένο εμμονικά σε μια ιερή αγνότητα, ο Ευριπίδης υφαίνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:
▫ SOLDOUT TICKETS ▫ Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια ▫ Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο
Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Σχετικά

"Εις το Επανειδίν": Μία παράσταση stand-up comedy με τον Κώστα Μαυρομμάτη
Εξασφάλισε τα εισιτήριά σου

The Blind Spot: Ένα πολυμορφικό θέαμα με γυναικείες φωνές και κινούμενη εικόνα
Το Project Season Women παρουσιάζει ένα θεατρικό αναλόγιο – showcase

Ξεκίνησε η προπώληση για τα «Χορικά Ύδατα», την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ
Σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου

4 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν τον Μάιο στην Κύπρο
Σημαντικές ελληνικές παραγωγές έρχονται στην Κύπρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

"Τα Σκυλιά": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά ταξιδεύει στο Θέατρο Ριάλτο
Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Χαμηλές Πτήσεις του Αρκά, με τη Σοφία Βογιατζάκη, τον Κούλλη Νικολάου κ.ά. στην Κύπρο
Η παράσταση του καλοκαιριού

«Η Κούκλα του Φραντς Κάφκα»: Μεταφορά των δύο τελευταίων παραστάσεων
Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

"Πήτερ Παν": Μια μουσικοχορευτική παράσταση με θέατρο, μουσική, χορό και μαγεία!
Ένα έργο του J.M. Barrrie σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Άντρης Κυριαζή
Η "Ασκητική" του Καζαντζάκη με τον Βασίλη Βασιλάκη ταξιδεύει στην Κύπρο
Για δύο παραστάσεις στη Λεμεσό

Στις Πλάτρες τον Μάιο θα συμβεί κάτι πολύ ξεχωριστό
Μίνι Φεστιβάλ Θεάτρου στις Πλάτρες: Ένας Παιχνιδιάρικος Ύμνος στον William Shakespeare

Δημιουργικό Παραθυράκι: Ένας νέος χώρος αφιερωμένος στη δημιουργική έκφραση, μόλις άνοιξε
Ένας χώρος όπου έφηβοι και ενήλικες μπορούν γα να χαλαρώσουν, να εμπνευστούν και να εκφραστούν μέσα από τη γραφή, τη ζωγραφική και την αφήγηση

Επιστρέφει με δύο παραστάσεις το θεατρικό αναλόγιο ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Με στόχο την προβολή περιθωριοποιημένων αφηγήσεων που ανήκουν σε γυναίκες